20 Nisan 2010 Salı

Origaminin Tarihi Ve Çeşitleri





Origami, Japonca bir kelime olup, “katlanmış kâğıt” anlamına gelir. Japonca’da “ori” katlama, “kami” kağıt demektir. Origami, kâğıdı yapıştırıcı ve makas kullanmadan sadece katlayarak çeşitli figürler oluşturma sanatıdır. Kare şeklindeki kağıtlardan çeşitli objeler oluşturulur. Başta kuş, hayvan, çiçek, kutu gibi gelenksel motifler olmak üzere dünyada var olan herşeyi origami olarak şekillendirmek mümkündür.

Origami “klasik origami” ve “parçalı origami” olmak üzere iki çeşittir.

Klasik origami genellikle tek parça kağıttan yapılır. Çok fazla olmasa da iki veya üç parçanın kullanıldığı klasik origamiyle çeşitli hayvan veya eşya figürleri yapılır.
“Modüler origami” olarak da adlandırılan “parçalı origami” birbirinin benzeri parçaların birleştirilmesiyle oluşturulur ve hayvan veya eşya gibi somut figürlerden çok , üç boyutlu geometrik figürler yapılmasında kullanılır. Parça sayısında bir sınır olmayan parçalı origami tak-çıkar oyuncaklarına benzer ve aynı parçalar kullanılarak birçok değişik figür üretilebilir.
Origamide genel olarak kare şeklinde kâğıt kullanılsa da kâğıdın şeklinde bir sınırlama yoktur.


"Kağıt Katlama" Sanatı Origami 1946 yılında temel olarak Japonya’da geliştirilmeye başlanmıştır. Daha sonra dünya ülkelerine dağılmıştır. Origami bir kağıt katlama sanatıdır. Bir parça kağıttan hayal gücüne göre neler yaratılabileceğinin bir kanıtıdır origami. Çiçek, hayvan, insan ve geometrik şekiller katlanarak ortaya çıkarılabilir. Çocuklar için oldukça eğlendirici bir sanattır. Çocuklar kendi yapmış oldukları origamilerle hem el becerilerini geliştirirler hemde hoş vakit geçirirler.


Aşşağıda sayılan yöntemler origami olarakta adlandırılmaktadırlar, fakat bunar aslında origami değildir. Origami, kâğıdı yapıştırıcı ve makas kullanmadan sadece katlayarak çeşitli figürler oluşturma sanatıdır. Kare şeklindeki kağıtlardan çeşitli objeler oluşturulur. Bu sanatların aslında başka isimleri vardır, Dilimize kolay ifade edildiği için hepsi origami olarak isimlendirilmektedir.

1-Yırtarak Şekillendirme :
Kağıtların herhangibi bir araç kullanılmadan el ile değişik şekilerde yırtılarak yapıştırılasıdır.Bu tür çalışmalara "Kolaj"da denir.En önemli özelligi,kaıdın yapısıdaki liflerin ortaya çıkması ve değişik görüntülerin el de edilmesidir.

2-Keserek Şekillendirme :
Kağıt,karton,mukavvanın üzerine istenen şekiller çizilerek kesilir ve yapıştırma ile hoşbir görünüm elde edilebilir.

3-Yapıştırarak Şekilendirme :
Kesilerek,yırtılarak hazırlanan kağıt karton gibi malzemeler uygun bir şekilde yapıştırılarak oluşturulan görünüm.

4-Serbest Şekillendirme :
Çeşitli şekillerde kesilen, yırtılan parçaların bir arada kullanımı ile yapılan düzenlemedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder