








Kesme kâğıt sanatı, Çin'de en yaygın olan geleneksel sanatlardan biridir. Kesme kâğıt sanatının hangi dönemde başladığı bilinmiyor. Bir teze göre kesme kâğıt sanatı, antik çağlardaki dini törenlerden kaynaklanıyor. O dönemde Çinliler, kâğıttan çeşitli hayvan ve insan figürleri yapıp ölülerle birlikte toprağa gömerler ya da yakarlarmış. Amaç, bunların temsil ettiği nesnelerin ölen insanlara sonsuza kadar eşlik etmesiydi. Ancak kesme kâğıtların bundan 1000 yıl önce daha çok süs amacıyla kullanıldığı, tarih kayıtları tarafından kanıtlanmıştı. Bu kayıtlara göre kesme kâğıtlar, Tang hanedanı döneminde kadınlar tarafından süs olarak saçlarına takılıyordu. Bununla birlikte o dönemde kelebek şeklinde kesilen kâğıt parçalarıyla baharı karşılama âdeti de vardı. 12. yüzyılın sonlarındaki Song hanedanı dönemine gelindiğinde kesme kâğıtlar, hediye olarak kullanılmaya başlandı. Kesme kâğıtlar, süs olarak kapı-pencerelere, duvarlara, aynalara ve lambalara yapıştırılıyordu. Bununla birlikte kesme kâğıt sanatıyla geçinen zanaatkârların ortaya çıktığı da biliniyor.
Kesme kâğıt, tamamen elle yapılır. Profesyonel bir sanatçı olmayan biri bile, bir kâğıt ve bir makasla bu sanatı çok kısa sürede öğrenebilir. Fark, profesyonel bir sanatçının farklı makas ve bıçaklarla daha karmaşık kesme kâğıtları üretebilmesinden kaynaklanıyor. Kesme kâğıt, tek kâğıttan olduğu gibi birçok kâğıttan da yapılabilir. Basit desenler, yalnızca makasla kesilebilir. Karmaşık desenleri yaratmak için önce desen kâğıda kopyalanır, sonra farklı büyüklüklerdeki onlarca makas ve oyma bıçağıyla kesilir.
Kesme kâğıtlarda işlenen konular, geniş bir yelpazeye yayılıyor. Çiçek, kuş, böcek, balık ve küçük hayvanlardan rivayetler ve edebi eserlerdeki kahramanlar ve Pekin Operası'nın maskelerine kadar her şey, kesme kâğıtların konusu olabiliyor. Yaşam tarzı ve estetik anlayışındaki farklılıklar yüzünden farklı yörelerdeki kesme kâğıtlar da farklı özellikler taşıyor. Örneğin ülkenin kuzeyindeki kesme kâğıtlar daha kaba ve büyüktür, güneydeki kesme kâğıtlar ise daha ince ve su memleketinin özelliklerini ortaya koyar. Konuları ne olursa olsun, kesme kâğıtlar için en önemli nokta, canlı ve gerçeğe uygun olmalarıdır.
Eskiden Çin'in kırsal kesimlerindeki kadınlar, sonbahar ekinini topladıktan sonra genelde bir araya gelerek kesme kâğıtlar yaparlardı. Bu, aynı zamanda her kızın olmazsa olmaz becerisini ve gelinin kabiliyetini gösteren önemli bir ölçüydü. Toplumun gelişmesiyle birçok insan, bu beceriden vazgeçti. Ancak bunu meslek olarak sürdüren çok sayıda insan da var. Çin'de kesme kâğıt fabrikaları, ulusal nitelikteki Kesme Kâğıt Sanatçıları Derneği gibi kurumlar hâlâ faaliyet gösteriyor. Aynı zamanda düzenli olarak sergiler düzenleniyor, yayınlar çıkarılıyor. Kesme kâğıtlar, artık yalnızca bir süs tekniği değil, kendi başında bir sanat dalı haline geldi. Kesme kâğıt sanatı, çizgi romanlar, sahne dekorları, gazete ve dergilerin manşetleri, kitapların kapakları, televizyon ve sinema yapımcılığında da sık sık kendini gösteriyor.
Origami, Japonca bir kelime olup, “katlanmış kâğıt” anlamına gelir. Japonca’da “ori” katlama, “kami” kağıt demektir. Origami, kâğıdı yapıştırıcı ve makas kullanmadan sadece katlayarak çeşitli figürler oluşturma sanatıdır.
Kare şeklindeki kağıtlardan çeşitli objeler oluşturulur. Başta kuş, hayvan, çiçek, kutu gibi gelenksel motifler olmak üzere dünyada var olan herşeyi origami olarak şekillendirmek mümkündür.
Origami “klasik origami” ve “parçalı origami” olmak üzere iki çeşittir.
Klasik origami genellikle tek parça kağıttan yapılır. Çok fazla olmasa da iki veya üç parçanın kullanıldığı klasik origamiyle çeşitli hayvan veya eşya figürleri yapılır.
“Modüler origami” olarak da adlandırılan “parçalı origami” birbirinin benzeri parçaların birleştirilmesiyle oluşturulur ve hayvan veya eşya gibi somut figürlerden çok , üç boyutlu geometrik figürler yapılmasında kullanılır. Parça sayısında bir sınır olmayan parçalı origami tak-çıkar oyuncaklarına benzer ve aynı parçalar kullanılarak birçok değişik figür üretilebilir.
Origamide genel olarak kare şeklinde kâğıt kullanılsa da kâğıdın şeklinde bir sınırlama yoktur.
“Kağıt Katlama” Sanatı Origami 1946 yılında temel olarak Japonya’da geliştirilmeye başlanmıştır. Daha sonra dünya ülkelerine dağılmıştır. Origami bir kağıt katlama sanatıdır. Bir parça kağıttan hayal gücüne göre neler yaratılabileceğinin bir kanıtıdır origami. Çiçek, hayvan, insan ve geometrik şekiller katlanarak ortaya çıkarılabilir. Çocuklar için oldukça eğlendirici bir sanattır. Çocuklar kendi yapmış oldukları origamilerle hem el becerilerini geliştirirler hemde hoş vakit geçirirler.
Aşşağıda sayılan yöntemler origami olarakta adlandırılmaktadırlar, fakat bunar aslında origami değildir. Origami, kâğıdı yapıştırıcı ve makas kullanmadan sadece katlayarak çeşitli figürler oluşturma sanatıdır. Kare şeklindeki kağıtlardan çeşitli objeler oluşturulur. Bu sanatların aslında başka isimleri vardır, Dilimize kolay ifade edildiği için hepsi origami olarak isimlendirilmektedir.
1-Keserek Şekillendirme :
Kağıt,karton,mukavvanın üzerine istenen şekiller çizilerek kesilir ve yapıştırma ile hoşbir görünüm elde edilebilir.
2-Yırtarak Şekillendirme :
Kağıtların herhangibi bir araç kullanılmadan el ile değişik şekilerde yırtılarak yapıştırılasıdır.Bu tür çalışmalara “Kolaj”da denir.En önemli özelligi,kaıdın yapısıdaki liflerin ortaya çıkması ve değişik görüntülerin el de edilmesidir.
3-Serbest Şekillendirme :
Çeşitli şekillerde kesilen, yırtılan parçaların bir arada kullanımı ile yapılan düzenlemedir.
4-Yapıştırarak Şekilendirme :
Kesilerek,yırtılarak hazırlanan kağıt karton gibi malzemeler uygun bir şekilde yapıştırılarak oluşturulan görünüm.